Het zal niemand zijn ontgaan dat de Oekraïne-oorlog ook op financieel vlak heel veel teweeg heeft gebracht. Dit is niet alleen goed duidelijk in Rusland en Oekraïne, ook in de rest van Europa is dit te voelen. Denk alleen maar aan de prijzen die we betalen om ons huis te verwarmen of om te tanken. Alleen een direct effect van de oorlog in Oekraïne. In Rusland zien we dat de roebel ruim één derde van haar waarde heeft ingeleverd en de Oekraïners kunnen niet eens meer aan hun spargeld komen. Daarmee lijken we een geheel nieuwe weg in te slaan. Op zoek naar financiële stabiliteit wordt er gegrepen naar virtuele munten. De crypto-markt is populairder dan ooit. Het westen doneert aan Oekraïne via de bitcoin en de Russen proberen met digitale valuta hun spaargeld te beschermen.
Fluctuerende koersen
Bitcoin kopen leek heel even onaantrekkelijker te worden. Vlak voor de oorlog begon was er veel onzekerheid. Dit zagen we ook terug in de valutamarkt. De koersen gingen hard onderuit. Pas toen de oorlog was uitgebroken, werd er weer een rappe groei toegenomen. Veel Oekraïners gebruikten bitcoin als alternatief betaalmiddel wanneer zij niet bij hun eigen spaargeld konden komen. Zo is er een zeer bijzonder verhaal van Oekraïense vluchtelingen die hun spaargeld niet konden opnemen en dus maar met bitcoin een auto hebben gekocht om zo het land uit te vluchten. Met succes. Zo zijn er nog meer succesverhalen waarbij bitcoin wel degelijk een fantastisch hulpmiddel is gebleken.
Niet alleen bitcoin heeft echter een flinke groei doorgemaakt. De gehele digitale valutamarkt lijkt op z’n kop te staan. Meer mensen halen hun fysieke spaargeld weg bij de banken en investeren deze in digitale betaalmiddelen. Veelal wordt het niet zo zeer als investering gezien, maar simpelweg als manier om hun financiële stabiliteit te bewaren. Ook Ripple en andere altcoins kunnen groei verwachten. Toch zijn de koersen erg aan het fluctueren de afgelopen dagen. Er is dus niet met zekerheid te zeggen dat de koersen stabiel op een hoog niveau zullen blijven.
Donaties via cryptomunten
De Oekraïne-oorlog heeft wel ineens duidelijk een geheel nieuwe sterke kant van cryptomunten uitgelicht. Namelijk de wijze waarop de cryptomunt kan zorgen voor meer financiële stabiliteit in oorlog. Ook de wijze waarop deze kan worden ingezet door andere landen en individuen om donaties te verrichten. Donaties waren in het verleden in tijden van oorlog namelijk lastig bij de gewenste ontvanger te krijgen. Je zag liever geen tussenkomst van banken. Zeker niet in tijden van financiële en politieke instabiliteit. Daarom ziet de Oekraïense overheid ook liever dat de donaties in vorm van cryptomunten worden overgemaakt. Hierbij hechten ze met name waarde aan de Bitcoin en Ethereum. Inmiddels werden er al van over de hele wereld donaties via crypto valuta gemaakt.
Inmiddels is er al meer dan 31 miljoen dollar binnengekomen bij de overheid. Ook worden er meer en meer individuele bedragen overgemaakt. Groot en klein. Allemaal om een steentje bij te dragen aan de oorlog.