De kruipruimte wordt in de meeste woningen nauwelijks gebruikt. Dit is een loze ruimte waar leidingen en kabels lopen en waar we niet al te graag komen. Zonde, want deze ruimte heeft juist veel te bieden. Zo is de kruipruimte essentieel wanneer je je woning verder hoopt te isoleren en is het zelfs mogelijk om hier extra opbergruimte of een kelder te creëren. Voordat dit gerealiseerd kan worden, moet de ruimte meestal wel verder uitgegraven worden.
Kruipruimtes zijn over het algemeen niet heel diep. Bovendien liggen ze vol materiaal (denk aan zand), waardoor ze lastig te bereiken zijn. Het uitgraven van de kruipruimte wordt dan ook dikwijls gedaan om onderhoud of reparaties aan kabels en leidingen onder de grond te plegen. Je verhoogt met het uitgraven van de kruipruimte de bereikbaarheid en zo kom je dus ook bij de moeilijkste plekken onder het huis.
Het uitgraven van de kruipruimte vergt echter nogal wat kennis, gereedschap en tijd. Er zijn verschillende methodes die hierbij toegepast kunnen worden. In dit artikel vertellen we meer over de verschillende mogelijkheden en zetten we de belangrijkste aandachtspunten op een rij.
Bespaar tijd en moeite met zandzuigen
Zand zuigen wordt als de meest efficiënte manier beschouwd om een kruipruimte uit te graven. Hierbij wordt een speciale zuigwagen gebruikt. Vervolgens worden flexibele slangen in de kruipruimte geplaatst en wordt het zand vakkundig en snel weggezogen. Het grootste voordeel van deze methode is dat het heel snel is. Bovendien is het ook nog eens erg veilig. Vergeet niet dat de kruipruimte vol ligt met leidingen en kabels. Als je het zand handmatig uitgraaft, loop je het risico dat je deze beschadigt. De slang is niet scherp, waardoor het veel minder risico oplevert. Daarnaast wordt het opgezogen zand ook direct afgevoerd met de zuigwagen. Hierdoor blijft de werkplek schoon en kunnen de werkzaamheden direct vervolgd worden.
Schakel altijd een deskundig bedrijf zoals Methorst zuigtechniek in om het zand weg te zuigen. Zo weet je zeker dat dit op professionele wijze wordt gedaan en het resultaat geheel naar wens zal zijn.
Geheel of gedeeltelijk uitgraven?
Bedenk van tevoren goed of je de kruipruimte geheel of slechts gedeeltelijk uit wil graven.
Wat je kiest, hangt vooral af van waarom je er überhaupt voor kiest om de kruipruimte te verdiepen. Doe je dit bijvoorbeeld enkel om extra isolatiemateriaal aan te brengen of ruimte te creëren voor het verrichten van onderhoud of reparaties? Dan is het gedeeltelijk uitgraven van de ruimte vaak al voldoende. Dat scheelt tijd en werk.
Wil je hier echter een bruikbare ruimte van maken? Dan moet de kruipruimte volledig worden uitgegraven.
Waar moet je op letten?
Het is niet in elke woning mogelijk om de kruipruimte deels of volledig uit te graven. Hierbij moet vooral rekening worden gehouden met de infrastructuur onder de grond. Welke kabels en leidingen liggen hier allemaal verstopt? En is het wel veilig om te graven? Ook is het niet altijd mogelijk om extra diepte te creëren, omdat de fundering dit niet toelaat.
Voordat je een dergelijke aanpassing aan de woning maakt, adviseren we dan ook altijd om eerst contact op te nemen met een constructeur. Deze bekijkt of het technisch mogelijk en veilig is om de klus uit te voeren.