Droom jij ervan om met de wind in je gezicht over slingerende dijkwegen te rijden of soepel door het stadsverkeer te manoeuvreren op je motor? Dan is het tijd om je motorrijbewijs te halen! In dit blog lees je alles wat je moet weten: van de verschillende soorten motorrijbewijzen tot waar je op moet letten bij het kiezen van een motorrijschool én natuurlijk ook wat het ongeveer kost om je motorrijbewijs te halen.
De verschillende motorrijbewijzen: A1, A2 en A
In Nederland zijn er drie soorten motorrijbewijzen. Welk rijbewijs je kunt halen, hangt af van je leeftijd en het vermogen van de motor waarop je rijdt.
A1 (lichte motoren)
Vanaf 18 jaar mag je rijexamen doen voor het A1-rijbewijs. Met dit rijbewijs mag je rijden op motoren met een maximumvermogen van 11 kW (maximaal 125cc). Goed om te weten: op je 17de mag je al starten met rijlessen voor het A1 motorrijbewijs.
A2 (middelzware motoren)
Dit rijbewijs is beschikbaar vanaf 20 jaar. Je mag rijden op motoren met een vermogen tot 35 kW.
A (zware motoren)
Voor het A-rijbewijs (onbeperkt vermogen) moet je minimaal 24 jaar zijn, tenzij je via het zogeheten ‘getrapte’ systeem komt. In dat geval mag je op je 22e overstappen naar A als je eerder A2 hebt behaald en het motorrijbewijs A2 twee jaar in je bezit hebt.
Hoe ziet het traject eruit?
Het halen van je motorrijbewijs bestaat uit drie onderdelen:
1. Theorie-examen (Motor-theorie of bij het A1 motorrijbewijs is ook een autorijbewijs theorie geldig)
2. AVB-examen – Voertuigbeheersing (praktijkoefeningen op een afgesloten terrein)
3. AVD-examen – Verkeersdeelneming (rijden op de openbare weg)
Waar moet je op letten bij het kiezen van een motorrijschool?
Niet elke rijschool is hetzelfde. Let daarom op de volgende punten bij je keuze:
Ervaring & slagingspercentage
Bekijk online het slagingspercentage via de website van het CBR. Een hoger percentage kan wijzen op goede instructeurs en begeleiding. Besef wel dat het slagingspercentage soms kunstmatig hoog wordt gehouden door rijscholen, bijvoorbeeld door leerlingen onnodig lang te laten lessen, zodat de kans groter is dat ze in één keer slagen.
Motoren en materiaal
Oefen je op moderne motoren? En krijg je motorkleding en helm te leen? Let ook op eventuele samenwerkingen met partners waar je tegen korting motorkleding kunt kopen. Een voorbeeld van een motorrijschool met een dergelijke deal is Motorrijschool Zero.
Flexibiliteit in lestijden
Kun je lessen inplannen op momenten die jou uitkomen (bijvoorbeeld ’s avonds en/of in het weekend)?
Persoonlijke aanpak
Sommige rijscholen bieden individuele lessen aan, anderen in kleine groepjes. Vraag jezelf af wat bij jou past. Al je alleen lest is het vaak duurder, maar krijg je meer aandacht. Kortom, ga na wat voor jou het fijnste is.
Proefles
Veel rijscholen bieden een vrijblijvende proefles aan. Niet gratis, maar tegen een gereduceerd tarief. Een goede manier om te ontdekken of de instructeur bij je past.
Wat kost een motorrijbewijs ongeveer?
De kosten voor een motorrijbewijs kunnen sterk variëren per persoon en rijschool. Gemiddeld kun je rekenen op het volgende:
· Theorie 48,75 euro (2025, exclusief cursus en/of lesboeken)
· Rijlessen 90 -100 euro (90 minuten). Gemiddeld heb je 24 uur motorrijles nodig)
· AVB-examen 73 euro (2025)
· AVD-examen 129,50 euro (2025)
Tijd om op de motor te springen!
Het halen van je motorrijbewijs is niet alleen een investering in tijd en geld, maar vooral in vrijheid. Of je nu elke dag naar je werk wilt toeren of gewoon in het weekend lekker wilt rijden, het gevoel van vrijheid op twee wielen is onbetaalbaar.
Kortom, neem de tips ter harte, zoek een aantal motorrijscholen en boek een proefles bij de rijscholen die je het meest aanspreken. Zo kom je er snel achter welke motorrijschool het beste bij je past en kun je snel starten met motorrijlessen.