Sinds 1 oktober 2021 is online gokken in Nederland legaal. Hierdoor mogen consumenten legaal gokken bij een online casino en legaal inzetten op sportwedstrijden bij een online bookmaker. Aanbieders dienen aan strenge eisen te voldoen, waarbij de bescherming van de speler centraal staat. Maar wat vindt Nederland ervan? Kan het online gokken op veel enthousiasme rekenen en is het wel een goed idee? We zochten het voor je uit.
Kansspelautoriteit voorspelt een sterke marktgroei door de legalisering
Een belangrijke indicator is het rapport Omvang online kansspelmarkten van de Kansspelautoriteit (Ksa). Dit rapport bevat waardevolle cijfergegevens en doet een aantal voorspellingen omtrent de evolutie van de kansspelmarkt in Nederland. Uit het rapport blijkt onder andere dat de markt voor online kansspelen in Nederland de afgelopen jaren is gegroeid, zelfs toen het een en ander nog illegaal was. Het rapport voorspelt dat deze groei nog zal versnellen, wat te wijten is aan de legalisering van de online kansspelmarkt. Hiervoor baseert het zich onder meer op evoluties en ervaringen uit Denemarken, Zweden en Frankrijk.
Het rapport maakt wel een kanttekening bij de versnelde groei. Het haalt aan dat de groei de afgelopen jaren kunstmatig laag is gehouden door het vooruitzicht van de legalisering. Aanbieders vreesden hun toekomstige vergunning te verliezen en zouden daardoor minder hebben geadverteerd. Zonder het vooruitzicht van de legalisering zou de groei de afgelopen jaren groter zijn geweest. Het rapport prognosticeert een legaal bsr (bruto spelresultaat, of de inzet min de uitgekeerde prijzen) van ongeveer 800 miljoen euro in 2024 en een totaal bsr (legaal en illegaal) van meer dan 1,5 miljard euro in 2025. Volgens het rapport zorgt de legalisering ervoor dat er meer zal worden gegokt. Het toont aan dat de Nederlandse speler blij is met de legalisering.
De Ksa kan de speler beter beschermen
De Kansspelautoriteit is tevreden met de nieuwe online mogelijkheden, omdat ze hierdoor over meer wapens beschikken om de markt te monitoren en de speler te beschermen. De afgelopen jaren hebben steeds meer Nederlandse gokbedrijven zich op Malta gevestigd. De Ksa legde wel boetes op, maar kon ze er niet innen. Onder meer Marja Appelman, directeur van de Ksa, zei eerder in Trouw dat de legalisering de beste manier is om de consument te beschermen tegen malafide praktijken.
Reclame is voor velen een doorn in het oog
Verslavingsexperts vinden een betere bescherming van de speler uiteraard een goede zaak, maar spreken zich dan weer vooral uit tegen de reclameregels. Ze vinden de reclameregels veel te soft en vrezen dat de legalisering net meer mensen tot gokken zal aanzetten. Hoewel het bijvoorbeeld verboden is om actieve voetballers in te zetten in reclamespotjes, wat bijdraagt aan de normalisering van het gokken, worden oud-voetballers als Wesley Sneijder wel gewoon Koning TOTO. Volgens Emerce, dat zich baseert op een onderzoek van DVJ Insights, gaat de hoeveelheid reclame voor online gokken dan ook door het dak.
Ook politiek lijkt er intussen het een en ander te bewegen. Zo wil de Tweede Kamer reclame voor online gokken een halt toeroepen. Een verbod op “ongerichte reclames voor risicovolle kansspelen” kreeg eind vorig jaar voldoende steun in de Tweede Kamer, hoewel demissionair minister Dekker (VVD) de motie had ontraden. Het is nog niet duidelijk wat men met het verzoek uit de Tweede Kamer gaat doen.